In het nieuwe GLB worden boeren gestimuleerd om eco-activiteiten toe te passen die positief zijn voor natuur, milieu en klimaat. Daarvoor word je gecompenseerd met de eco-regeling. Met het telen van luzerne (minimaal 2 jaar) kunt u eenvoudiger aan deze eco-regelingen voldoen.
Wilt u meedoen aan de eco-regeling? En de basispremie uit het nieuwe GLB ontvangen? Dan moet u voldoen aan de conditionaliteiten (randvoorwaarden). https://www.rvo.nl/onderwerpen/het-nieuwe-glb-de-conditionaliteitenDaarmee zorgt u voor goede landbouw- en milieucondities. Voldoet u aan deze instapeis? Dan kunt u de basispremie aanvragen.
De volgende stap is de eco-regeling. https://www.rvo.nl/onderwerpen/glb/het-nieuwe-glb/eco-regeling In het nieuwe GLB zijn 22 eco-activiteiten opgenomen waarmee landbouwers 5 punten per hectare kunnen verzamelen, die ze nodig hebben om mee te kunnen doen aan de eco-regeling. Dat betekent dat een bedrijf van 40 hectare in totaal 200 punten moet scoren, verdeeld over 5 categorieën: klimaat, bodem en lucht, water, landschap en biodiversiteit. Luzerne scoort in alle categorieën goed. Naast punten krijg je per activiteit een bedrag. De activiteiten, die bij luzerne horen, krijgen een hoog bedrag toebedeeld. Hierdoor kun je de premie verhogen van brons naar zilver of goud. Met luzerne in uw bouwplan is het dus eenvoudiger om alle punten binnen te halen en ‘goud’ te behalen voor de extra premie.
Misschien heeft u zelf al met de nieuwe simulatietool van het RVO gepuzzeld? Probeer het eens: https://mijn.rvo.nl/simulatietool-nieuw-glb
Luzerne voldoet aan 5 eco-activiteiten:
– Rustgewas(hoogst aantal punten)
– Stikstofbindend gewas(hoogste bedrag)
– Meerjarige teelt (alleen het tweede en volgende teeltjaren)
– Groenbedekking
– Onderzaai vanggewas (eigenlijk moeilijk toepasbaar).
Daarnaast kent het telen van luzerne nog vele andere voordelen:
– Draagt bij aan een gezonde bodem door de diepe doorworteling, ruime vruchtrotatie en een klein aantal bewerkingen van de grond.
– Levert stikstof na aan u volggewassen en heeft geen stikstof nodig!
– Timmerman oogst de luzerne, u heeft hier dus zelf geen kosten aan.
– Teler loopt geen risico, vaste prijs per hectare (biologisch uitgezonderd)
– Lees ook eens het rapport over Luzerne https://www.clm.nl/wp-content/uploads/2021/09/1047-CLMrapport-Duurzaamheid_luzerne-web.pdf
Info & contact
Voor meer informatie kunt u uiteraard contact met ons opnemen.
Gerjan Timmerman 0653373734 Jan-Pieter Timmerman 0646116799
Attentie Nieuw Landbouwbeleid
Wilt u meer weten over luzerne telen voor het nieuwe gemeenschappelijk landbouwbeleid?